Thursday, 4 February 2016

Já vařím a věřím :)


Víte, co je v oboru gastronomie nejtěžší? Věřit si. Mít odvahu zkusit to. Bát se, že zklamete. Zkusit jít směrem, na který vám vaši kamarádi nadšeně přikyvují, a na který vám mnoho lidí řekne, že je to nemožné. 

Stát si za svým. 
Myslet. 
Být kreativní. 
Nenechat se rozmixovat každodenním provozem. 
Vymyslet pořád něco nového. 
Mít nadšení i v momentě, kdy máte měsíční spánkový deficit. 
Nebrečet, když se vám něco nepovede. 
Vstoupit do světa kuchařů, zkušených mužů, jako nezkušená mladá žena. 
Hledat svoji vizi.
Napsat text bez hrubky. 
Nemluvit sprostě. 
Vyspat se, nepořezat se, nepopálit se. 
Zjišťovat každým dnem, že toho máte před sebou hodně, co se musíte naučit. 
Poznávat nové lidi a otevřít se jim se svými nápady. 
Převést vlastní chaotické myšlenky do srozumitelné prezentace. 

A víte, co je na této práci to nejúžasnější? Překonat svůj strach, přečíst si to znovu a zjistit, že toto všechno jste již zvládli. 

Trvalo mi hodně dlouho, než jsem si zvykla, že strach nemá žádné reální kořeny. že je to jen závěs, který zakrývá okno do světa. Stačí roztáhnout a podívat se ven! 
Že je klíčem k úspěchu věřit si, otevřít se. Nechat o sobě slyšet, podělit se o své nápady. Napojit se na lidi kolem vás. Věřit sám sobě a věřit světu kolem sebe. 

Kuchař totiž neprodává jídlo. Prodává skrz jídlo, skrz svůj podnik sám sebe. A jít s vlastní kůží na trh, to je to nejtěžší. 

V jistý moment se u mě strach změnil v pokoru. Už se nebojím mluvit o svých nápadech a nebojím se neúspěchu. Jsem jen dost skromná na to, abych věděla, že mě toho na této cestě bude potkávat pořád něco nového. Nebojím se ptát, požádat o pomoc, učit se. 

Být začátečníkem s pokorou má své výhody: můžete jen mile překvapit :) 

Degustační akce k nám přivádí šéfkuchaře, kterým já co se týče zkušeností nesahám ani po paty. To není skromnost, to jsou opravdu fakta :) Mám ale velké štěstí, že se u nás objevují, člověk se od nich nesmírně hodně naučí. O lidech, o práci. Jak to chodí. No prostě to ze zákulisí ;)

Když překonáte svůj strach, máte chuť experimentovat. Klást si nové cíle a zkoušet, co byste zvládli. 
Ani se nenazdáte, a vaříte taky degustační zážitkové menu. Kutíte se znalcem rumů, jak kombinovat suroviny s kvalitním alkoholem. Vymýšlíte, jak používat kávu jako koření. A najednou, fantazii se meze nekladou. 

Je rok 2016 a já se ze stavaře-statika stávám pomalinku kuchařem. Vařím na velkých akcích s profíky. Chystám menu, které si lidi užívají. Je to parádní pocit. 

Tak si říkám, že si začnu trochu věřit :) A otevírat se tomu světu, malinko víc. 

Dnes je moje první velikánská degustace spojená s vínem a kávou. A toto je moje, naše menu. Jako napoprvé, dobrý :) 





1 comment: