Saturday, 23 April 2016

Proč jíst paleo?


Z módy, z nudy, protože někdo řekl, že to je dokonalé a skvělé... 

Nebo ze zkušenosti. 

Paleo životní styl mám vyzkoušený léta. Jedla jsem takto už předtím, než to bylo cool a než o tom vyšla první knížka v češtině, Jídlo na prvním místě. V zahraničí je trend paleo stravování trochu starší a ano, jedná se o trend, směr ve stravování. Který nemusí být dokonalý pro každého, ale jeho zásady dávají smysl. 

Co to je? 

Nejprve si vyjasněme, co to není: Není to kopie jídelníčku pračlověka. To byl byla přece blbost. Mamuta bych na Veveveří nesehnala a ani My Food Market ho v nabídce nemá. Smůla...

Co to tedy opravdu je?

Bez toho, abychom se příliš ponořili do historie, genetiky, biologie a dalších věd. Je to strava založená na potravinách, které se v běžném jídelníčku lovců-sběračů ještě nevyskytují. Některé teorie uvádí, že byť zemědělství umožnilo lidstvu obrovský pokrok, má ale taky svoji daň. Jídelníček na bázi dostupných rychlých sacharidů (obilovin) mělo obrovský dopad na naše zdraví obecně. A druhý aspekt je vyhýbat se obrovskému spektru potravin, které jsou produktem novodobé průmyslové potravinářské revoluce. Tedy vyřadit cukr, chemii a vše, co nevypadá jako jídlo. 

Takže shrnutí: 

Nejí se obiloviny, cukr a chemie. A mléko. Protože je sporné a individuální, zda vás nezatěžuje. 



Tuto část výkladu o stravě nemám ráda. Zákazy, příkazy, omezení. Nezní to lákavě a člověka to odradí. 

Takže přejdeme na to, na čem je jídelníček založen a proč. 


Základním pilířem je ZELENINA, v mnoha formách, syrová, tepelně upravená. Překvapí vás to, ale zelenina nemusí nutně znamenat ledový salát s cherry rajčátky. Zeleninové přílohy jídelníček nesmírně obohatí. 

Další složkou je kvalitní MASO. Co je kvalitní? Pokud je to jen možné, z farmy, z volného chovu, v ideálním a nejhezčím případě bio. Proč? Chov zvířat se odráží v kvalitě a chuti masa. Nechci vám brát iluze, ale já kuře z velkochovu nedokážu ani připravit, protože mi smrdí. O vepřovém nemluvě, tam je rozdíl možná největší. Vepřové z farmy, z prasátka, co se mělo možnost pohybovat a růst nějakým rozumným tempem, krásně voní. Takové maso, ať už hovězí, vepřové nebo kuřecí, stačí kořenit jemně, i vlastní chuť masa je výborná, svěží. Ne že bych občas neujela kořeněním směrem k Indii nebo Blízkému východu, kde se pokrmu koření výrazněji. Ale není to z důvodu, že bych se snažila zakrýt původní (pa)chuť masa. Chuť je tedy důležitá, ale taky vědomí, že do sebe nedostáváte zbytečnou chemii, antibiotika. A pokud to jde, podporujete místní farmy, výrobce. 

Nebojíme se TUKU. U nás olej na smažení nenajdete. Spíš se jedná o dobré formy tuku: ořechy a semínka, olivový olej, sádlo, máslo nebo ghee (přepuštěné máslo).

Jídlo ovšem není jen kopa zeleniny s masem, používáme široké spektrum BYLINEK, KOŘENÍ, OCTU a OVOCE. Osobně mám ráda, když se v jídle objeví ovoce a dochutí jídlo. Díky koření je jídlo nejen zajímavé, ale i bohatší. Doporučuji svoje obzory rozšířit a vyhledávat nové chutě: estragon, koriandr, římský kmín, fenykl, různé druhy chilli, atd...


Co to ale v praxi znamená? Jak teda vaříme? Jek to vypadá? Dá se to jíst? Není to divný? 

Díky trendu vyměnit knedlíky a jíšku za něco chuťově zajímavějšího je paleo styl vaření spíše obohacující, než omezující. Zákazníci jsou náročnější, spousta z nich touží na talíři mít zajímavé chutě, zajímavou přílohu, čerstvé suroviny, pěkný kus masa. Takže v podstatě, suroviny spadající do paleo jídelníčku odpovídají požadavkům náročnějších zákazníků. 

Taky není od věci, když se najíte a máte dostatek energie pracovat. Taky se hodí, že vás jídlo zasytí na několik hodin, ale ne stylem kamenů v břiše. Cílem je pořádně se najíst, dopřát si kvalitní a chutné jídlo, a taky dost surovin, vitamínů, mikro- a makronutrientů, aby naše tělo a mozek fungovali na maximum. 

Paleo v našem pojetí, je tady styl, jak si dopřát co nejvíce hodnotných a chutných surovin, užívat si jídla a benefitů kvalitní stravy. Není to dieta, není to o omezování, o dokazování si, že něco dokážete dodržet. Mě se tento životní styl osvědčil dlouhodobě a myslím, že bych už jinak vařit nedokázala.

Pokud mrknete na naše menu, uvidíte, že u nás je na prvním místě chuť a zajímavé kombinace. 

Máte nějaký dotaz? Napište nebo ještě lépe, vyzkoušejte ;)


No comments:

Post a Comment