Wednesday, 1 June 2016

Od Borůvky k Bistru a (možná) zpět

Dnes jsou tomu 4 roky (tvrdí FB, takže to tak zřejmě bude), kdy jsem poprvé zveřejnila můj první blog psaný v češtině, Veselé Borůvky

Připadá mi, jako by to bylo tak před dvaceti lety, od té doby se toho stalo tolik...

A připomnělo mi to, jak jsem se cítila. Pro mě to vlastně byl ten první, zdánlivě absolutně bezvýznamný krok k tomu, co jsem vždy toužila dělat. 

Pamatuji si, že jsem ho měsíc psala bez zveřejnění. Připadalo mi to hloupé. Byla jsem nadšená a pak jsem si říkala, zda to vůbec bude někoho zajímat. Foodblog ještě neměl každý druhý a já neuměla psát česky a neuměla fotit. Vlastně jsem se hned mohla přihlásit jako baletka do Národního divadla, měla jsem zhruba stejné šance :)

Občas stačí málo. I když něco neumíte, tím, že o tom jen sníte, se nic nenaučíte. Trénink dělá hráče ;) 

Úplně se mi vrátil ten pocit, jak jsem se styděla. Jak jsem to prožívala. Jak jsem se cítila zranitelná, že svoje myšlenky ventiluji. Jak jsem byla nadšená, když mi někdo poděkoval za recept na bezlepkovou buchtu a naopak, jak mě štvalo, že jsem měla v textech hrubky. Dokonce jsem jednou svůj blog z paniky zablokovala, abych je všechny opravila, bez šance :)

To málo, to bezvýznamné nic se teď stalo pro mě skutečností. Vařím denně pro lidi. Baví mě to, naplňuje to. Mám svoje vlastní bistro, rozvoz. Lidem moje jídlo chutná. Ani po 4 letech tomu nemůžu uvěřit. Jsou lidi, kteří jdou cíleně do mého bistra a objednávají si jídlo, které jsem vymyslela já :) 

Vaření se stal pouze cestou. Myslela jsem si, že mě to bude naplňovat nejvíc. Ale právě díky vaření a kontaktu s lidmi jsem přišla na to, že mě nejvíce baví žít, prožívat úspěchy ostatních, inspirovat a posouvat se, ať už v čemkoliv. Nikdy nejde o výsledek, ale o tu motivační energii, kterou vám nové projekty, nadšení lidi dávají. O ten pocit toho flow, o kterém jsem léta jen slyšela. Neexistuje větší radost, než mít možnost růst, zkoušet nové věci, dostat nový nápad a cítit svobodu. 

Mám radost, že jsem obklopená lidi, kteří mě inspirují. 

Všem přeji, ať najdou odvahu pustit se do věcí, po kterých touží. Ať si trochu věří a nenechávají se odradit. Udělejte drobný krok. Nepatrný, bezbolestný. Přes noc se nestanete hrdinou, ale za pár let se můžete podívat, jaký kus cesty jste ušli ;)

Psaní blogu se delší dobu nevěnuji. Není čas, motivace. Věřím, že se nemá tlačit na pilu. Co bude s Borůvkami? Tak dva roky nevím. Jelikož je blog hodně osobní a já se od té doby v mnoha věcech změnila, nebyla jsem si jistá, jestli ho vůbec nezrušit. Ale stejně, jak nejde zrušit každou hrubku, taky nezměníte, kým jste byli před lety.

Možná Borůvky ožijí, ale v jiné podobě. Uvidíme. Necháme to plynout...

Často slyším, jak najít motivaci. Jak najít to, co mě opravdu baví. Já fakt nevím. Od malinka jsem ráda jedla a teď jsem kuchařka. Dělejte, co vás baví :) Dnes jsem ale četla zajímavý článek o tom, jak víte, že jste na dobré cestě. Že to, co děláte, vás naplňuje. Údajně je vaše činnost motivující, pokud dokážete zapomenout na základní tělesné potřeby. Třeba se zapomenete najíst. Tak já mám asi našlápnuto dobře. Věřte nebo ne, v kuchyni je občas krutý hlad. Na náhrobku budu mít "umřela hlady" :D

Vaření je náročné časově, možná to bude tím. Co mě ale úplně vytrhne z vnímání času a prostoru kolem sebe, je psaní. Vždy jsem chtěla psát. Možná se nikdy nenaučím dokonale česky. Možná se občas s pravopisem dostanu do konfliktu. Ale baví mě to. Čím dál víc. Chci prostě psát. O všem kolem mě. 


4 comments:

  1. Ahoj můžu se zeptat kam zmizel tvůj blog s recepty veseleboruvky? Pritel ma narozeniny a ja mu chtela upect jeden z tvych dortu..koukam na web a nefunguje:/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, budu ho předělávat, teď není dostupný. Jaký recept by se ti hodil? Máš představu? :)

      Delete
  2. No zajimaly mě nějaké low carb korpusy.. vyzkoušený mám makový s mascarpone, byl výborný, ale už si nepamatuju recept

    ReplyDelete
  3. No zajimaly mě nějaké low carb korpusy.. vyzkoušený mám makový s mascarpone, byl výborný, ale už si nepamatuju recept

    ReplyDelete